123strik.dk - en blog om strik, garn og livet i almindelighed
NYHEDSBREV
Weblog
- Arkiv (weblog)
Strikkegalleri 2007
Strikkegalleri 2006
Strikkegalleri 2005
Strikkegalleri 2004
Strikkekalender
Strikkeråd
Pindestørrelser
Garntykkelser
Omregning af mål
Nordiske strikkeblogge
Links
Webmaster ;-)
Projekt 365
August 2008
Juli 2008

<- Maj 2004 | Juli2004 ->

Weblog juni 2004


30. juni 2004 - Man kan næsten ikke vente...

Når jeg bestiller garn over internettet, går det fint med at vente, lige ind til posten har smidt den der lille seddel ind ad brevsprækken, hvor der står, at man kan hente sin pakke NÆSTE dag. Hmf... Hvad skal garnet ligge der og vente for hele natten? Når jeg så har hentet pakken, kan jeg på ingen måde vente til jeg kommer hjem med at se garnet. Det betyder, at jeg ikke når længere end lige udenfor posthuset dør, inden jeg må åbne pakken. Og så står jeg der midt på Købmagergade mellem alle shopperne og turisterne og kigger på garn ;-). I dag var det strømpegarner fra Markno Design jeg kunne hente, – det første par sidder allerede på pindene...

Ellers får jeg også læst lidt om strikningen historie og har lært, at man også har strikket med garnet over højre hånd i Danmark. Det gjorder man, lige indtil nogle rigtige midtjyske hosebindere gik over til at holde garnet i venstre hånd. Det bredte sig så til resten af Jylland og Fyn. Men først da håndarbejde blev obligatorisk i folkeskolen i 1899, og man lavede undervisningsmateriale til strikning med garnet i venstre hånd, blev det almindeligt i hele landet. I dag strikker de fleste strikkere i Norden og i Tyskland med garnet i venstre hånd, mens man f.eks. på Færøerne stadig holder fast i den ”gamle metode”, med garnet i højre hånd, som det også er almindeligt i England og USA.

Og sidst, når vi nu er ved Færørene, er der så nogle, der ved, hvor man kan købe færøgarn? – Jeg har fundet en gamle flot opskrift på en cardigan med snoninger, hvor der skal benyttes færøgarn.

Skriv en lille kommentar


28. juni 2004 - Masser af nye danske strikketiltag på nettet

Det vrimler jo med nye strikketiltag på nettet. I sidste uge "åbnede" Roselund garn- og uldprodukter, med garn fra HP Garn, Schoeller & Stahl, Austermann og Ohlenslägers samt strikkeopskrifter. På længere sigt vil der også være garn og skind fra egne får at finde på siden.

Og i går fik jeg mail om endnu en ny strikkebutik på nettet, nemlig Netgarn. Netgarn har garner fra HP/løve, Sandnes og ONLine. Garnpriserne ligger 20-25% under vejledende udsalgspris, så hvis man er til HP-garner, er der penge at spare. Men priserne på strikkebøgerne ligger, så vidt jeg kan se, også en smule under almindelig markedspris, så siden er da bestemt et besøg hver.

På blogsiden sker der også noget. Både Susan og Hanne H er barslet med nye strikkeblogge: Hanne skriver i bloggen Strik og sy, mens Susan beretter om strik og livet i almindelighed i bloggen To pinde og en snor. Sikke meget man er nødt til at følge med i efterhånden ;-)

Skriv en lille kommentar


26. juni 2004 - Kronisk regnvejr

Jeg var ved at tro, at Danmark var blevet ramt at kronisk regnvejr - jeg synes det har regnet hver eneste dag meget længe. I dag kunne vi dog nøjes med en enkelt byge, så lad os håbe det betyder, at det bedre vejr er på vej.

Jeg troede, det dårlige vejr skulle give anledning til at blive færdig med min børntrøje, men sådan skulle det ikke være. Først strikkede jeg begge skuldre sammen. Den ene skuldre blev ikke så god, så derfor pillede jeg den op igen, for at gøre det lidt pænere. Det lykkedes at få den pænere, men så læste jeg videre i opskriften: Det var kun den ene skuldre der skulle strikkes sammen inde der skulle samles op til ribkanten i halsen... Så kunne jeg få lov at pille det op igen, men man kan jo også bare læse opskriften ordentligt. Da min opsamling til ribben i halsen ikke blev god, var min tålmodighed ikke til at forsøge endnu engang - så nu får den lov at ligge lidt endnu. (Jeg tror også halsåbningen er for lille, så min lyst til at fortsætte projektet er ikke for stor lige i øjeblikket).

Og regnvejr, ja det giver jo god tid til at surfe på nettet. Jeg synes det er lidt sjovt med de mange sammenstrikninger eller "knit-alongs", der findes rundt omkring. Men det er ikke så let, at få overblik over dem. Det har jeg nu fundet en løsning på: En oversigt over sammenstrikninger i 2004. Den er selvfølgelig ikke komplet, men der er i hvert fald mange på.

Skriv en lille kommentar


24. juni 2004 - Knitting Power – Da hønsestrik var hot

Min kæreste, der er barn af 70’erne, grinede højt da jeg viste ham strikkebøgerne "Hønsestrik 1, 2 og 3" der er udkommet i henholdsvis 1973, 1974 og 1980. Billederne hensatte ham vist i den grad til en barndom, hvor mændene var klædt i farvestrålende veste, vi i dag ville sige var for små.

De tre strikkebøger, der er udgivet på forlaget Hønsetryk, har oven i købet et formål, som må være helt i tråd med tiden:

- "Hønsestrik er et OPRÅB mod garnfirmaerne, der nægter af udlevere en strikkeopskrift, uden at man samtidig køber det garn der anbefales til opskriften!

- Hønsestrik er et OPGØR med de sædvanlige strikkebøger, der altid angiver et bestemt garnfabrikat til hver opskrift!

- Hønsestrik er et OPRØR mod de fastlåsende opskrifter, der ikke får strikkere til at digte og fantasere i strikketøjet!"

Men bøgerne er mere end strikkeopskrifter: Der er strikkeviser og strikkehistorier. For eksempel historien om den flittige Ane – hende kunne vi vist godt lære et eller andet af...

"Ane Bjerg fra Bording var kendt som en yderst dygtig kone. Hun drev det engang til at binde hose, tvinde garn, vugge sit barn, kærne smør, læse sin avis og æde sin meldmad på en gang. Forklaringen på ovennævnte ejendommelig forestilling var, at trådene, hun skulle tvinde, kunne hun let holde styre mellem et par fingre samtidig med, at hun bandt hose; rokken trådte hun på med det ene ben, og fra det andet fik der en snor hen til vuggen, som hun udmærket kunne holde i gang ved at svinge med benet frem og tilbage. Fløden, der skulle kærnes, hældte hun i en falske, som hun lagde ned i vuggen til barnet, og ved vuggens bevægelser blev fløden til smør. Under dette arbejde behøvede Ane hverken at se til bindehosen, rokke eller vuggen, og kun kunne derfor godt læse i avisen, som hun havde lagt på bordet ved siden af, og også tage en bid af sin meldmad en gang imellem." (At binde hoser er et gammelt dansk udtryk for at strikke strømpe...)

Skriv en lille kommentar


22. juni 2004 - Inspiration

Det vrimler jo med inspiration på nettet og for den sags skyld på bibliotektet. Jeg er lige kommet hjem med en tuuung stak strikkebøger, dem er der jo mange hjemme af, i denne sommertid, hvor kun de mest ihærdige strikkere hænger på. Jeg glæder mig til at kigge dem igennem. Der er sågar nogle stykker med ægte halvfjerser hønsestrik. - Jeg skal se om ikke jeg kan skanne et par billeder fra dem, - jeg kan nemlig ikke helt lade være med at trække på smilebåndet, når jeg ser dem, og det kunne der jo også være andre der blev fristet til.

Billed fra "Jackie Annual 1979". Foto fra Creazativity.

På min surftur rundt på nettet forleden dag faldt jeg over den strikkede "Fry bag". Opskriften er fra et blad fra 1979, men er jo helt retro-moderne igen. Jeg ved ikke lige om den er mig, men sjov det er den i hvert fald. - Og mest original er den jo ovenikøbet, hvis den er strikket i acrylgarn...

Skriv en lille kommentar


21. juni 2004 - Så er der igen liv i bloggen

Som nogen af jer sikkert har opdaget, var min blog helt ”død” i weekenden. Men nu skulle de serverproblemer, der var årsagen til det manglende liv i bloggen, være løst, og jeg kan igen komme til at fortælle jer lidt om strikkeriet.

Først og fremmest er de tropiske fisk på min børnetrøje blevet strikket færdigt. Fisk nummer to blev bedre end nummer et, men som bekendt gør øvelse mester, og da dette er mit første projekt med intarsia, skal der ikke så meget til, før jeg er en hel del mere øvet ;-). Alle enderne på bagsiden er oven i købet hæftet, så nu mangler der ikke så meget, før trøjen faktisk er helt færdig. Glæder mig lidt til at se færdig, den har efterhånden været længe undervejs, og var lige ved at ende som UFO.

Min kærestes sokker er også blevet færdig, og til min store glæde bliver de rent faktisk brugt. Det er rart at strikke noget, der kan lune den man holder af. Billed af sokkerne kan ses i strikkegalleriet.

Jeg har også taget mig sammen til at trævle ryggen på Kyoto op, og er begyndt at strikke den igen i en lidt større størrelse. Strikkeprojekter der skal trævles op, skal altid en ugestid i karantæne - jeg kan simpelthen ikke strikke videre på noget der er gået galt lige med det samme. Jo selvfølgelig bliver småfejl rettet, men større ting kræver lidt mere overtagelse (af mig selv tihi).

Selv om det efterhånden er nævnt på mange af de nordiske blogge, vil jeg da også lige gøre det: Karine er ved at arrangere en lille strikkegaveleg for nordiske strikkere – så hvis du også vil have ”hemmelige nordiske venner”, så skynd dig ind på Karines side og meld dig til.

Skriv en lille kommentar


17. juni 2004 - OT - Jeg gjorder det!

"OT" er det meget lidt danske udtryk for "out off topic" - eller uden for emne. Det handler altså ikke om strik, men jeg er lige nødt til at fortælle jer det alligevel: I går løb jeg fem kilometer til Alt for damernes kvindeløb i Fælledparken, og for mig er det en stor ting. Jeg startede med at løbetræne i januar (Vi snakker her et begyndertrænningsniveau med et minuts løb skiftevis med fem minutters gang). Derfra er det gået langsomt frem, men da jeg ikke har fået løbet den sidste måned, var det med en hvis spænding, jeg begav mig ud på de fem kilometer. Men jeg gjorder det - jeg løb alle fem kilometer. Jeg blev jo helt høj af det. Det var meget sjovere at løbe sammen med flere tusinde kvinder, end at løbe alene. Faktisk fik jeg rigtigt meget lyst til at melde mig til IN´s kvindeløb i september. Så er jeg nemlig nødt til at træne hele sommeren ;-)...

Så har jeg fået mail fra Magda, som jeg var på strikkekursus med i søndags, hun havde fanget mig på et par billeder... (Jeg ser da vældig koncentreret ud, men det var heller ikke et let garn at strikke i, jeg havde fået på pindene) Også vil jeg da gerne lige benytte lejligheden til at reklamere lidt for happyknitting.com, som er Magdas nye norske garnbutik på nettet. En dejlig side at komme ind på, og nogle fine strikkede sager - jeg er lidt vild med "lykkegenserne" til børn - super farver og en sød tanke bag. Men endnu mere spændende er det, med de kurser og strikkecafeer happyknitting vil arrangerer, men det er jo nok mest interessant for jer norske strikkere...

Skriv en lille kommentar


14. juni 2004 - På designkursus

Det er ikke blevet til så meget strik i weekenden ud over et lille minidesignstrikkekursus i går eftermiddags i Strikkecafeen Ludovica. Vi var ikke mange, der havde fundet på at tage på strikkekursus en solbeskinnet søndag eftermiddag. Men hyggeligt var det da, for os der var der.

Vi lavede collager for at finde inspiration til strikkeriet, og omsatte dette til strikkeprøver i en solbeskinnet baggård. Jeg fik rodet mig ud i et hulmønster, der en dag gerne skulle blive til et let sommertrøje. Ikke overraskende endte jeg endnu engang ud med de blå farver. En dag må jeg vel lære at andet en blåt, kan være flot... Billederne jeg tog på kurset kan ses her

Jeg fik strikket ryggen til Kyoto færdigt i går aftes, men jeg synes det virker lidt lille. Så nu mangler jeg bare, at tage mig sammen til, at trævle den op og prøve igen. Mange strikkere er ikke helt dus med at montere, - det synes jeg egentlig er meget sjovt. Men at trævle op, det bliver jeg vist aldrig gode venner med. ;-/

Skriv en lille kommentar


11. juni 2004 - Så lod jeg mig friste igen...

Ja først og fremmest lod jeg mig friste til at starte på et nyt strikkeprojekt: Karen Stocktons ”Kyoto”. Jeg har haft købt noget af Rowans udgåede garn DK Soft på Ebay, og har været på udkig efter en opskrift, der ved flittig strikning kunne omdanne garnet til en trøje. Jeg har også kigget på flittigt på Kyoto. Modellens asiatiske inspiration i snittet tiltaler mig, - den minder mig en smule om mine to fantastiske rejser til Østen. Det skulle tage lidt tid inden lyset gik op for mig, men det skete da: Hvorfor ikke bruge garnet til Kyoto?. Et par strikkeprøver afslørede, at med dobbelt garn, passede strikkefastheden perfekt, og så var der jo ikke andet for en at gå i gang med projektet...

Nu er der jo bare det ved det, at Kyoto-projekt betød, at jeg endnu engang var ”nødt” til (*G*...), at bryde mit princip om maksimalt, at være i gang med tre strikkeprojekter. Nu er jeg jo løbet tør for garn til Frejatasken, så måske den ikke tæller med? Ja egentlig burde jeg se at få strikket det sidste på mine tropiske fisk på børnetrøjen, men det kræver lidt mere koncentration end de andre projekter, så det bliver ikke til så meget...

Så har Helle og Tina spurgt til det strippede strømpegarn jeg har vist i bloggen: Garnet kan blandt andet købes hos Markno Design. Garnmærket hedder Online og de to garner er begge fra ”sortiment 53”: Det pink-/grøn-/lillastrippede garn har farvenummer 701 og det sand-/blå-/gråstrippede garn har farvenummer 707.

Også tak for jeres pæne ord om de nye tiltag på siden – det giver stor lyst til at arbejde videre med nye ideer.

Skriv en lille kommentar


9. juni 2004 - En opdatering på strikkeriet

Først vil jeg lige vise jer strømpegarnet, jeg købte til Strik In i weekenden: Et nøgle til et par herresokker og et nøgle til et par tøssesokker... Som jeg fortalte i går, er jeg gået i gang med herresokkerne – det er jo lige sæson til varme sokker ;-)Det går også fremad med Frejatasken, selv om den ligner en uformelig klat i øjeblikket. Det bekymre mig dog ikke, da det jo er helt normalt for strik, der skal valkes. Hvad der er knap så godt, er, at jeg er ved at løbe tør for garn... Det er der jo råd for, men hjæææælp det er jo endnu et garnkøb.Så har jeg lavet nogle små nye tiltag her på siden. Der er kommet en oversigt over strikkepindestørrelser, hvor du f.eks. kan se, hvad en amerikansk størrelse 8 eller en engelsk størrelse 000 svarer til. Jeg har påbegyndt en side med gode strikkeråd, og hører meget gerne fra dig, hvis du har et godt råd, andre kunne få glæde af. Sidst, men ikke mindst, er der kommet en lille ”omregningsmaskine”, der nemt tager dig fra fod og tommer til cm og tilbage igen.

Skriv en lille kommentar


8. juni 2004 - Strik langt fra København

I weekenden havde jeg fornøjelsen af at møde glade strikkere fra min webstrikkke-gruppe. Jeg var til strik-in hos Susan, der bor i en lille landsby mellem Sorø og Skælskør. Der blev gumlet hjemmebagte kager, strikket og snakket – også blev bedriften selvfølgelig taget i øjesyn: Høns, kaniner, heste, køer og får – sidst nævnte er blevet også blevet modeller på billedet. Du kan se flere af Bentes billeder fra arrangementet på hendes hjemmeside. Også lod jeg mig endnu engang friste af de sjove strømpegarner – jeg fik købt garn, så jeg har til at strikke to par strømper. Nu arbejdes der på et par til kæresten, som er store nok til hans fødder...

Camilla har prøvet min opskrift på kylling i sursødsovs, og tog et billede af retten, da den var klar til servering. – Så nu er det første billede klar til at friste under opskrifterne. Tusind tak for hjælpen Camilla.

Skriv en lille kommentar


5. juni 2004 - Garn til Rosedale

Der er bare nogle ting man drømmer om at strikke. Jeg har længe synes at Amy Swensons ”Rosedale” bare er en super flot trøje. Så nu har jeg bestilt garn til den. Jeg har tøvet med det i mange måneder, men nu skulle det være – en ”tillykke-med-den-overståede-eksamensgave - til mig selv (undskyldninger er der jo mange af tihi...). På Ebay fandt jeg en udgået farve af Noro garnet, som jeg håber, er super flot, når det dukker op med posten... Jeg elsker blå og grønne farver, så mon ikke det skulle lykkes.

Ellers har de sidste dage været præget af eksamen. Selve eksamen torsdag, og i går spiste hele mit ”temahold” så hos mig, for at fejre den overståede eksamen, og det var bare rigtigt hyggeligt. Det var så hyggeligt, at det nåede at blive lyst igen, inden jeg kom i seng...

Skriv en lille kommentar


1. juni 2004 - Prøvestrik

En del strikkeri i den forgangne pinse gik med at strikke prøver. Jeg fik prøvet at strikke snoninger (se billede), jeg fik strikket valkeprøve til en ny taske, og jeg fik prøvet at strikke på amerikansk. Det fascinerer mig lidt, at der er flere måder at strikke på. Ved den ”amerikanske metode” holdes garnet i højre hånd, og føres hen til pindene ved hjælp af højre pegefinger. Det går egentligt meget godt, men jeg er nød til at slippe højre strikkepind for at gøre det. Der må være et eller andet ved metoden jeg har misforstået. Jeg håber en dag, der er en, der kan vise mig hvordan det skal gøres ;-)

Mine opalsokker blev også færdige i pinsen. De er strikket i størrelse 41-43, så der skulle være en chance for at enten kæresten min, eller jeg selv skulle kunne være i dem (vi bruger henholdsvis størrelse 43 og 41). Det blev mig de passede bedst, så nu har jeg lovet at strikke endnu et par – i en lidt større størrelse. Det er lidt sjovt at se så forskelligt garn tager sig ud, alt efter hvad der er strikket af det. Lise er igang med en sjælevarmer af garn magen til.

Skriv en lille kommentar

<- Maj 2004 | Juli2004 ->


Søg på 123strik.dk

Om...
Mor til to skønne drenge fra 2006 og 2009. I fritiden slapper jeg af med husmoderlige sysler som strik, syning, madlavning og bagning mm. Når jeg arbejder, sælger jeg garn. I 2009 overtog jeg Filcolana, der sælger garn engros.

Følg mine WIP på Ravelry